Categorieën
Geen categorie

Vrijdag 4 maart – Terug van nooit echt weg geweest

Het is alsof we hier nooit weg geweest zijn. Inslapen met het geluid van talloze krekels, de donkere nacht met heldere sterren, het ontwaken door de kinderen die zich al aan het wassen zijn, de vochtige geur van de nevels die langzaam wegtrekken, de alomtegenwoordige warmte. De kinderen zijn blij dat we ze naar school brengen, en eigenlijk komen we ook al veel bekenden tegen. Het is te zeggen, zij herkennen ons en wij zeggen vriendelijk dag terug.

Rustige schijn bedriegt
Rustige schijn bedriegt

 

We brengen een echt bezoekje aan de lagere school waar onze schoolbanken duidelijk nog steeds hun pronkstuk zijn. Verschillende plaatsen in de klassen zijn leeg. Er was onweer deze morgen en dan vertrekken slechts weinigen op tijd naar school of werk, niet omwille van de regen maar vooral uit schrik voor de bliksem die echt ook wel afschrikwekkend is. En verder zijn de lege plaatsen dagelijkse kost. Het is hard maar kinderen die hun schoolgeld niet kunnen betalen moeten naar huis. De centen zijn nu eenmaal broodnodig om de leerkrachten te betalen want het salaris dat ze van de overheid ontvangen krijgen ze zelden te zien.

Mama n’Senga heeft, zoals steeds, een lekkere maaltijd bereid. We eten met de lokale keuken mee: rijst, bonen en vers gevangen vis . Uiteraard vergezeld door een koele primus. Voor het weeshuis is ook dit een extra bron van inkomsten geworden. Mensen komen hier een pintje drinken in de koelte van de grote bananenboom. Elke Congolese frank die ze hier kunnen verdienen is meegenomen, want de uitgaven blijven groot.

Fou fou
Fou fou

 

Na de siësta komt Guy-Bavon assisteren bij het sorteren van de spulletjes die we hebben meegebracht. Een beetje hulp, maar vooral heel erg nieuwsgierig naar wat er in die acht grote valiezen zit. Hij wil ook graag het antwoord weten op ons kleurverschil, hoe komt dat, en als hij meekomt naar België wordt hij dan blank?  Knap bedacht want hun wereld reikt ogenschijnlijk niet verder dan het leven hier in de brousse… heel wat anders dan onze internetkinderen voor wie de hele wereld aan hun voeten ligt.

Één reactie op “Vrijdag 4 maart – Terug van nooit echt weg geweest”

Zo , Ingeburgerd , prefect , fijn te horen dat alles goed verloopt. Geniet alvast van elk moment bij de kindjes zodat we straks bij jullie thuiskomst de verhalen mogen aanhoren. Als we jullie verhalen lezen voelen we het alsof we bij jullie zijn.
Tot wederhoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.