Popowat?

Van Paillotte naar Orbeth

Zr. Lieve

Op 29 november 1994 vertrok zuster Lieve Leenknecht voor de eerste maal als zuster van Maria en verpleegster naar Congo. In de plaats van Zwevezele werden nu Popokabaka en de Bayaka-bevolking haar nieuwe thuis. Haar koffer met opdrachten was toen reeds rijkelijk gevuld en bestond in de eerste plaats uit het heropstarten van het leeggeplunderde staatshospitaal en de apotheek maar ook uit het opstarten van een weeshuis. Wat oorspronkelijk enkel bestond uit één strooien hut. De paillotte maakte in 1999 reeds plaats voor stenen gebouwen die ondertussen voorzien zijn van waterreservoirs, zonnepanelen, een keuken en een speelruimte. In de regio is het weeshuis ‘Bethlehem’ dan ook snel een begrip geworden en een plaats waar heel wat weeskinderen en ondervoede kleintjes tot op vandaag een warm nest vinden en een plaats om gezond groot te worden. De groep kinderen groeide echter zo snel aan dat er alsmaar meer nood kwam aan een groter weeshuis. In 2009 werd gestart met een omvangrijk project dat de naam “Orbeth” kreeg (Orphelinat Bethlehem) en dat in 2013 grotendeels werd afgewerkt.

Hoewel de kinderen een veilige stek vinden in het weeshuis, waken Zuster Lieve en haar medezusters erover dat ze zo min mogelijk vervreemd raken van hun familie en de dorpscultuur. Vanaf de kleuterschoolleeftijd gaan ze dan ook, waar mogelijk, op vakantie naar het dorp van hun familie. Er zijn ook heel wat kinderen die opgevangen worden door familie en daar wonen, maar wel opgevolgd worden vanuit het weeshuis. Zo blijven ze vaak verzekerd van een gevarieerd dieet, gezondheidszorgen en indien nodig ook schoolgeld om het noodzakelijke onderwijs te genieten.

Ondertussen draait de missiepost op volle toeren. In de afgelopen 20 jaar werd tevens geïnvesteerd in watervoorziening, het aanschaffen van transportmiddelen waardoor o.a. handel tussen Popo en Kinshasha en ziekenvervoer heel wat vlotter loopt, is het schoolgebouw grondig onder handen genomen en werd het voormalige staatshospitaal nieuw leven in geblazen. Allemaal ontwikkelingen die gerealiseerd werden met lokale handen maar ook met regelmatige hulp uit België. De nodige fondsen worden tot op heden samengebracht door de vzw Bayakavrienden en sinds 2013 ook door Kivuvu.

Voorzien in voedsel

Voedsel

Het weeshuis in Popo is ondertussen ook de trotse bezitter van een kraal met koeien en een boerderijtje met kippen en geiten. Er werd een groentetuin aangelegd en verschillende velden met maniok, maïs en aardnoten. In 2013 werden ook varkensstallen gebouwd. De veestapel stelt het prima dankzij de zorgen van 12 lokale medewerkers die daardoor verzekerd zijn van een maandelijks inkomen.

De laatste ontwikkelingen bestaan uit de aankoop van visvijvers en bijhorende gronden waar op termijn een boomgaard en moestuin uit de grond moeten schieten. Allemaal initiatieven die kaderen in het verder uitbouwen van lokale voedselvoorziening en een gevarieerd dieet voor de kinderen en de medewerkers van het weeshuis. Het is aan dit project dat Kivuvu de volgende jaren heel graag wil bijdragen. Hier lees je alles over het project ‘Visvijvers voor Popo’.

Je kan nog meer te weten komen over de geschiedenis en de ontwikkelingen van het weeshuis in Popo op www.bayakavrienden.be

Temuka

SchoolDegelijk onderwijs is voor kinderen onontbeerlijk. Temuka betekent ‘licht’ en is de naam van het onderwijsproject van de Zusters van Maria in Popokabaka. Met hulp van de Bayakavrienden werd het brousseschooltje van Itekwa nieuw leven in geblazen. Naast het leveren van heel wat didactisch materiaal werd in 2005 de bouw van een heuse kleuterschool gefinancierd. In 2007 volgde een lagere school in Popo met zes klasjes die in 2011 met veel trots werd ingewijd. Ook het noodzakelijke schoolgeld van de weeskinderen neemt de vzw Bayakavrienden voor haar rekening. Het eerste project van de Kivuvu groep bestond dan weer uit het succesvol inzamelen van fondsen voor de aankoop en lokale productie van schoolbanken voor Popo. Ellen en Alana breien een vervolg aan dit project door middelen te verzamelen voor het inrichten van klasjes en de aankoop van schoolmateriaal. Maak hier kennis met hun schoolproject.