Categorieën
Blog

Nieuws uit Popo: Start werken project

Maandag 17 november 2014

20141117 (2)Eerste echte werkdag. Heel vroeg uit de veren, kleutertjes droppen op school en tegen 8 uur in het hospitaal van Popo dat bestaat uit ongeveer alle afdelingen die een hospitaal in België ook heeft. Maar dan zonder alle moderne voorzieningen. Met de steun van de mensen van het Sint Lucas hospitaal in Brugge werkt Zr. Lieve daar mee aan de verbetering van de hygiënische omstandigheden. Geen overbodige luxe zoals we zelf snel kunnen vaststellen. Afdeling per afdeling zal worden aangepakt en opgekuist. Ons valt de eer te beurt om 30 ziekenhuisbedden naar buiten te slepen, ze samen met een hoopje niet zo georganiseerde assistenten af te wassen en die samen met alle kastjes en nachttafeltjes in het felblauw te schilderen. Een opdracht die we naar het schijnt tot een zeer goed einde brengen.  Tegen de middag staat alles blauw te blinken onder de mangoboom. Wij inbegrepen. Morgen tweede couche. Ondertussen is het bloedheet en na de middag leggen we de riem af. Het is te zeggen, we vertrekken voor een geanimeerd bezoek aan ons, jullie, visvijverproject. Samen met Ingenieur Jules en een twaalftal enthousiaste kinderen kruipen we in de jeep voor vijf kilometer  Congolese kinderliedjes.

Een beetje serieus door elkaar gerammeld en gebakken komen we op een prachtige plek, waar het equipe van Jules Isantu bezig is om van zeven kleinere visvijvers drie grote te maken. Niet enkel het project is prachtig om te zien maar ook de omgeving. Wauw. Beetje bij beetje zal het project verder vorm krijgen. Te beginnen met het afwerken en vullen van de vijvers zelf en plaatsen van een afsluiting rond het volledige terrein. Een werkje dat volgende week start en waar Geert en Jeroen ook een handje bij gaan helpen. Naar het schijnt. Alleszins een project dat we nu nog met meer force gaan ondersteunen en waarin we heel erg  geloven. Op de terugweg trakteert Zr. Lieve ons nog op een prachtig uitzicht over de Kwangostroom. De rest van de dag bestaat uit opfrissen, terugdringen van een leger termieten dat onze slaapvertrekken plots belegert en juichen om de komst van het internet in het weeshuis in Popo. Stel je voor.

Dinsdag 18 november 2014

20141117 (1)Een nacht vol keiharde donder, bliksem en gutsende regen. Tegen de ochtend is het ergste achter de rug maar het blijft regenen. Eerst en vooral tijd om de kindjes te wassen en klaar te maken voor school. We beslissen om de bedden en toestellen in het ziekenhuis toch een tweede laagske te geven. Tegen de middag is de klus geklaard en zijn we allemaal blauwe mannetjes geworden. Samen met de arbeiders van het hospitaal zijn we wel een beetje fier het resultaat. Tegen het middageten wandelen we op ons gemak terug naar het weeshuis. Myriam en Kathy zijn al vroeger vertrokken en ondertussen in de garage gedoken om wat orde te scheppen in de chaos en kleertjes en spullen te sorteren. Na de middag volgt een lange siësta met tijd om wat berichtjes te schrijven en foto’s te selecteren. Het blijft regenen. Morgen vertrekken we voor drie dagen naar Kasongo Lunda bij Zr. Ria. Benieuwd of dat gaat lukken.

9 reacties op “Nieuws uit Popo: Start werken project”

Beste Myriam en Geert,

Leuk om jullie avonturen te volgen. Jullie hebben daar al heel wat werk verzet zo te zien en te lezen. Fijn dat jullie dit samen kunnen doen.
Veel plezier ginder nog !

groetjes
Kristel

Wat leuk dat zo rechtstreeks te kunnen volgen en te kunnen aflezen van de foto’s dat jullie het goed stellen. Ik wist niet dat ons mannen zo voor blauw waren( is dat nog een rest van ‘meer blauw op straat’ ) Doe zo maar voort en overleef de regen _dan kan Geert niet verbranden!

Ik heb enorm genoten van jullie verhalen, en de foto’s erbij zeggen alles…Van hieruit lijkt het een superervaring, en jullie zitten er middenin, ongelooflijk goed bezig! Doe zo voort en laat ons verder meegenieten! Dikke knuffel…

Super om weer alles van ‘dichtbij’ te kunnen volgen. Moest je eraan denken : kan je enkele foto’s maken van de kindjes met de knuffels van Julie en Emiel? Ze zullen dat leuk vinden. Je ziet maar.
tot comment,
Angelique

blij te horen dat het allemaal vlot verloopt geniet er volop van want weinige mensen
zullen dit kunnen meemaken

fijn dat de “kindjes” jullie zo vlug opnieuw in hun hartje sluiten.

kusje en knuffel
papa oscar & mama andrée

Fijn dat jullie ook in het Hôpital een steentje bijdragen…en het resultaat mag er wel zijn zeker?!
Ja, de visvijvers zijn een idylische plaats..(.echt om n’een film te gaan draaien! )en alleszins een prima initiatief van zelfredzaamheid!
Jullie doen daar ontzettend ‘schoon’ werk…en vooral ook emotioneel ondersteunend voor alle betrokkenen!
Geniet nog maar….en sla alles op in je hart!

Ik zou eens een vliegje (bromvlieg) willen zijn in Popo. Al veel avontuurlijks te vertellen?
Uw weeskindjes hier thuis zijn in prima conditie! Lieve groeten.

Hey, allemaal. I wish I was there … maar een beetje reis ik met jullie mee. Doe vooral veel groeten aan zuster Lieve. Geef zuster Marina een extra knuffel. Hopelijk veilig onderweg naar KasongoLunda. Dikke kussen voor Ibangu en zuster Ria.
Ik volg jullie van nabij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.