Categorieën
Blog

Nieuws uit Popo: Kasongo Lunda

Donderdag 20 november 2014

donderdag 20 novemberVroeg uit de veren voor ontbijt bij de zusters. We besluiten te voet door de cité te gaan die bruist van het leven en vooral van uniformkes want Kasongo Lundo mag dan midden in de brousse liggen, aan scholen is er geen gebrek. Aan kwalitatief onderwijs hechten Congolezen blijkbaar veel belang, hoewel heel wat kinderen in stad en op platteland ook gewoonweg geen school lopen. Het is ons een beetje een raadsel wat al die behoorlijk opgeleide jonge mensen doen eenmaal ze afgestudeerd zijn. Er is gewoon onvoldoende werk en al zeker niet in Kasongo Lunda dat zo goed als afgesloten is van de buitenwereld.

En toch bruist de lokale markt en is het een kakafonie van geuren, kleuren, kleren, gebakken rupsen, pepers, paling op satéstokskes. En overal curieuze kinderen. Een stap buiten zetten staat gelijk aan achtervolgd worden door horden kinderen die je willen aanraken, bestuderen, of die bedeesd op de achtergrond blijven. Zr. Lieve doet inkopen voor het weeshuis en al gauw zit de jeep weer vol met gedroogde champignons en zakken bonen.

donderdag 20 november (2)Daarna bezoek aan de lagere school (bonjour chèr visiteurs in koor X 16 klasjes) en aan het hospitaal waar een meer dan kranige Zuster Ria de scepter zwaait. Enige blanke zuster trouwens in een dorp met 25.000 lokale inwoners. Los van de vooruitgeschoven hulpposten zowat de enige plaats in de zeer wijde omgeving waar nog kwalitatieve verzorging te vinden is. We zijn onder de indruk van al het harde werk en trekken onze ogen meer dan wijd open in de materniteit en de verloskamer waar op dat moment gewoon een keizersnee aan de gang is.Zowel de artsen, verplegend personeel als mensen van het St. Vincentiusziekenhuis in Deinze, die het hospitaal ondersteunen, leveren schitterend werk. Ondanks middelen en mogelijkheden die chronisch ontoereikend zijn. Chapeau Zuster Ria, Sabine, Johan en collega’s, enfin iedereen daar. Na een korte siësta schakelen de bezoekjes zich aaneen. Bij de zus van Zuster Marina, gaan eten bij Bibiche die verpleegster is in het ziekenhuis en twee kinderen opvangt uit het weeshuis van Zr. Lieve, nog even slaapwel zeggen tegen de kaartende zusters en Raki, de Duitse herder van Zr. Ria. Vanavond geen brulkikkers maar regen die met sloten uit de hemel valt. Geen idee of we morgen zullen kunnen vertrekken. We zien wel.

Één reactie op “Nieuws uit Popo: Kasongo Lunda”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.