Categorieën
Blog

Nieuws uit Popo: Het vertrek

Dinsdag 11 november 2014

Vandaag wapenstilstand en ook in de Kivuvu voorbereidingen een korte stilstand. Tijd om nog heel even op adem te komen, laatste voorbereidingen te treffen, bagage te checken en vooral afscheid te nemen van de vier binnenkort beetje ontheemde heemskinderen, vrienden en familie. Alana, Sielke, Sander en Janne zijn natuurlijk geen kleintjes meer en ze zullen zich wel prima uit de slag trekken. Toch hier en daar een spoortje van bezorgdheid over het achterblijven. Nog even wat calorieën opdoen ook.

woensdag 12 november 2014

20141112En dan is het zover. Wat eerst zes uur was is ondertussen kwart na vijf geworden. Walter van de airport shuttle is niet enkel een mens die de nog ietwat verdwaasde reiziger graag moed inpraat (minder kans op uit de lucht vallen dan het groot lot te winnen) maar is al even graag op tijd. Niet helemaal onterecht trouwens want even later zitten we reeds op een overvolle autostrade. Wat bezielt die mensen eigenlijk allemaal? In het busje is het gezellig tussen de 30 valiezen van divers pluimage. We worden ook aangenaam onderhouden door twee medereizigers uit Ledeberg over het wonderschone achterland van Benidorm. Verbazing alom over vier mensen die vrijwillig naar Congo trekken. Esterdoarheebola? Nieje der es daar gene ebola.
Ondertussen iets wakkerder en vroeg op de luchthaven waar eigenlijk alles gewoon buitengewoon vlot verloopt. We doen wat ongeveer alle toeristen daar doen. Koffie drinken, de taks free shops eens gaan bekijken (prima single malt uit Islay voor weinig geld), te vroeg inchecken (een mens kan er maar vanaf zijn), al dan niet onnozele foto’s nemen om de tijd te doden, berichtjes beantwoorden van het thuisfront dat langzaam maar zeker ook ontwaakt. Whats app? Alana krijgt het eerste deel van een speurtocht toegespeeld en lost die vakkundig op. Goed tegen de zenuwen in aanloop naar de eerste proefles die ze moet geven.

En dan gaat het allemaal snel. Door de pasportcontrole, check in, boarding. Het loopt op vliegtuigwieltjes. Klein stressmomentje wanneer blijkt dat Geert zijn boarding pass ergens onderweg verloren is maar uiteindelijk allemaal geen probleem. Wel fantastisch natuurlijk dat we dat nog dagen zullen kunnen doorsteken. Ter elfder ure aan boord van de Airbus van Brussels Airlines die allesbehalve vol zit en met een kwartiertje vertraging gaan we van de grond voor een dikke acht uren vliegen naar Kinshasa International Airport. Niet teveel van voorstellen van die luchthaven volgens ervaren Congo reizigsters in ons midden. Beetje vreemde gewaarwording ook om een blogberichtje te schrijven op 10.000 meter hoogte aan 850 km/uur. Maar kijk, elke airmile komt de bestemming dichterbij en stijgt de spanning om het onbekende of het blije weerzien. Net ter hoogte van Tamanrasset een frisco van het IJsboerke gekregen. Bizar.

6000 km later worden we opgewacht op de luchthaven van Kinshasa door een superenthousiaste Zuster Lieve Leenknecht. We raken redelijk vlot aan onze valiezen en door de controle. De eerste indruk van Kin is indrukwekkend. Heet, een mierennest, razend druk verkeer zonder de minste spelregels, geuren en geluiden die voor de ene helft van het equipe zo herkenbaar zijn en voor de andere helft een compleet nieuwe ervaring. Zeer benieuwd naar Kin bij klaarlichte dag. Snel naar de Zusters in Binza nu voor een verkwikkende nachtrust. Aan de overkant van de Congostroom zien we nog even de lichtjes van Brazaville en sluiten de dag af.

Één reactie op “Nieuws uit Popo: Het vertrek”

die ijskreem van het boerke doet me denken aan mijn eerste Afrika- avontuur.
in 1995 om precies te zijn.
ook ik kreeg op een bepaald moment (blijkt dat dit is ergens dichtbij evenaar) een vanille ijskreem toegestopt van de airhostess.
daarna alles ondergekotst…..inclusief mijn vliegtuig buurvrouw “onberispelijke engelse dame die koffieplantage had in Kenya”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.